Ma szlachetny smak i szerokie grono smakoszy – arabika to najstarszy gatunek kawy na świecie, który do dziś jest ceniony za walory smakowe. Mimo że jej uprawa nie należy do najłatwiejszych, a roślina ta jest wymagająca, to jej ziarna od stuleci nie tracą na popularności. Arabika to kawa, która jest podawana w każdej kawiarni i którą parzy się niemal we wszystkich domach.

Skąd pochodzi arabika i gdzie się ją uprawia?

Kawowce, czyli drzewka, z których pochodzą te ziarna, osiągają wysokość nawet do 5 m, a oprócz tego kwitną przez cały rok. Pierwotnie porastały one tereny Etiopii, ale dziś rosną nie tylko w Afryce. Arabikę uprawia się w Jemenie, w Brazylii, w Kolumbii, w Indiach i na Jawie.

Drzewka te lubią ciepło, górzyste tereny i rosną często nawet 2000 m n.p.m. Mimo tego, aby ich uprawa powiodła się, należy zapewnić im cień. Ziarna znajdujące się w owocach mają charakterystyczny, podłużny kształt i są płaskie. Natomiast przez ich środek przebiega pęknięcie w kształcie rozciągniętej litery „S”.

W ziarnach arabiki znajduje się od 1% do 1,7% kofeiny – jest to znacznie mniej niż w przypadku robusty. Sprawia to, że jest ona dość trudna w uprawie. Im wyższa zawartość kofeiny w kawowych ziarnach, tym drzewa są odporniejsze na inwazję szkodników – dlatego zdecydowanie łatwiej uprawiać robustę. Natomiast arabika wymaga nieustannej ochrony przed chorobami i insektami.

Jednak jej walory smakowe sprawiły, że mimo tego jest uprawiana na ogromną skalę. Arabika stanowi ok. 70% światowych upraw kawy. Ze względu wysokie koszty utrzymania jej plantacji, cena tych ziaren jest wyższa niż robusty.

Jaki smak ma arabica?

Arabica przypadnie do gustu tym, którzy lubią głębokie, ale mimo tego łagodne, kawowe aromaty. Jej smak jest szlachetny, subtelny i pozbawiony goryczki charakterystycznej dla robusty. Kawa ta ma łagodny aromat oraz wyróżnia ją nieznaczna kwasowość. Oprócz tego, jeśli jest odpowiednio zaparzona, ma przyjemną, nieco kremową konsystencję.

To, jak będzie smakował napój na bazie ziaren arabiki, zależy od jej producenta i sposobu przygotowania. Kapsułki do ekspresu, torebki, puszki są wypełnione jej różnymi odmianami, do których należą m.in.:

  • Arabica Etiopia Djimmah;
  • Arabica Nikaragua Superior;
  • Arabica Excelso Kolumbia;
  • Arabica Bourbon.

Łączy się je ze sobą, aby powstawały aromatyczne mieszanki kawowe o wielowymiarowym smaku. Oprócz tego nieco inaczej może smakować arabika z ekspresu ciśnieniowego, przelewowego czy na kapsułki. Chcąc wydobyć jej smak, należy parzyć ją wodą o odpowiedniej temperaturze – powinna mieć ona od 88°C do 94°C.

Jak pije się najstarszą kawę na świecie?

W ziarnach arabiki znajduje się znacznie więcej cukrów i tłuszczów w stosunku do robusty. To właśnie dlatego ma ona zdecydowanie bogatszy bukiet smakowy. W związku z tym wykorzystuje się ją do parzenia kawy na wiele sposobów. Na jej bazie można przygotować łagodną małą czarną, ale też wyraziste, jednak subtelne w smaku espresso. Pije się ją na zimno, na ciepło, a w sprzedaży jest dostępna w formie całych i zmielonych ziaren oraz w postaci rozpuszczalnych granulek.