Aromat świeżo zaparzonej kawy potrafi skutecznie pobudzić i poprawić humor z rana. Dla wielu z nas picie kawy o poranku to sposób na udany start dnia. Jednak nie każda kawa działa tak samo. Różne odmiany i sposoby palenia mają wpływ na zawartość kofeiny oraz intensywność pobudzenia. Sprawdźmy, która kawa ziarnista potrafi pobudzić najbardziej i na co zwrócić uwagę przy wyborze.
Kawa ziarnista – dlaczego różni się mocą?
Na poziom pobudzenia wpływ ma kilka czynników, między innymi metoda parzenia, sposób palenia (roasted coffee) i gatunek ziaren. Wśród najczęściej wyróżnianych gatunków mamy oczywiście ziarna Arabica i Robusta.
- Arabica – delikatniejsza i bardziej aromatyczna. W takiej kawie wyczuwalne są nuty owoców, kwiatów lub czekolady. Arabica zawiera jednak mniej kofeiny, ponieważ od 0,8 do 1,5%.
- Robusta – intensywniejsza, o bardziej ziemistym smaku. Jest też mniej kwasowa, a jednocześnie z większą zawartością kofeiny (od 1,7 do 3%). Nic dziwnego, że kawa ziarnista Robusta wykorzystywana jest do zaparzania mocnego espresso.
Zależy ci na mocnym pobudzeniu? Wybieraj kawy z domieszką Robusty lub Arabica-Robusta w proporcji 70% Arabica i 30% Robusta. Tego typu mieszanki znajdziesz w palarni kawy w Warszawie – Story Coffee Roasters.
Stopień palenia a zawartość kofeiny
Wśród ludzi krąży opinia, że ciemno palone kawy są mocniejsze. Tymczasem to często powielany mit! Proces palenia ziaren wpływa nie na ilość kofeiny, a głównie na smak kawy. Ziarna jasne często mają znacznie więcej kofeiny niż ciemne, ponieważ krótsze palenie nie degraduje naturalnych związków pobudzających. Mają również bardziej złożony smak, ponieważ z nutami kwiatów, owoców czy cytrusów.
Jeśli chcesz uzyskać mocny efekt pobudzenia, a jednocześnie cieszyć się wspaniałym i głębokim smakiem naparu, najlepszym rozwiązaniem będzie kawa ziarnista średnio palona. To idealny kompromis między intensywnością a przyjemnością picia kawy.
Metoda parzenia – czy sprawia, że kawa ziarnista jest pobudzająca?
Nawet najlepsza kawa ziarnista nie będzie cię w stanie pobudzić, jeśli zostanie nieodpowiednio zaparzona. Metoda parzenia ma zatem gigantyczne znaczenie dla mocy naparu.
- Najwięcej kofeiny kawa będzie mieć po dłuższym kontakcie z wodą – czyli dzięki metodom przelewowym lub alternatywnym. Jednym z takich sposobów jest chemex kawa – klasyczna metoda przelewowa, która wydobywa z kawy łagodność i złożoność smaku.
- Intensywny i szybki zastrzyk energii potrafi dać klasyczne espresso. Wystarczy zaparzyć kawę pod ciśnieniem w ekspresie, aby uzyskać gęsty i skoncentrowany napar, który błyskawicznie pobudza. Espresso to najlepsza baza większości napojów kawowych.
Espresso ma mniejszą objętość, ale jest skoncentrowane. Działa więc szybciej niż jakakolwiek inna kawa. Kompromisem między naparem przyrządzonym metodą przelewową a klasycznym espresso może być americano.
Która kawa ziarnista najbardziej pobudza?
Najbardziej pobudzająca kawa ziarnista to ta, która zawiera domieszkę Robusty. Musi być też świeżo wypalona i pochodzić z zaufanego źródła, takiego jak profesjonalna palarnia kawy. Warszawa to idealne miejsce na znalezienie ulubionej palarni, np. Story Coffee Roasters, w której do kupienia są świeżo palone ziarna z całego świata.
Wybierając produkty z renomowanej palarni, masz pewność, że ziarna są świeże, odpowiednio wypalone i pełne aromatu. W dodatku profesjonalna wiedza roasterów to gwarancja wysokiej zawartości kofeiny w kawie i bogatego profilu smakowego.
Pamiętaj, że kawa ziarnista traci aromat i część właściwości już po kilku tygodniach od wypalenia. Właśnie dlatego najlepiej sięgać po produkty z lokalnych palarni. Dla maksymalnego efektu pobudzenia zaparzaj espresso lub wybierz chemex. Kawa powinna być też przechowywana w szczelnym pojemniku, aby nie zwietrzała.