Kuchnia japońska od lat fascynuje wielu ludzi na całym świecie. Synonimem elegancji, zdrowego stylu życia i kulinarnego kunsztu stało się sushi. Nic więc dziwnego, że niektórzy z nas starają się przygotować rolki we własnym domu.

Na pierwszy rzut oka wydaje się to proste i zabawne. W rzeczywistości jednak samodzielne przygotowywanie sushi bywa skomplikowane. Dowiedz się, dlaczego nie warto samemu zwijać japońskich rolek, jeśli marzy nam się efekt sushi premium.

Świeżość i jakość składników – podstawa udanego sushi

Sushi to pyszne i zachwycające danie, jednak wyłącznie odpowiednio przygotowane. Podstawą są składniki wysokiej jakości, świeże dodatki i odpowiednia technika przygotowania. Niestety, w domowych warunkach ciężko o produkty takiej klasy. Nie ma co się oszukiwać – ryby sprzedawane w marketach często nie są tak samo świeże, jak te, których używa się w profesjonalnych restauracjach. Nigdy nie ma też gwarancji, że były one odpowiednio transportowane i przechowywane.

Najlepsze restauracje sushi korzystają z dostaw od sprawdzonych importerów. Często same wybierają ryby prosto od dostawców. Właśnie dlatego rolki przyrządzane w takich miejscach smakują zupełnie inaczej niż te, które można zrobić z przypadkowych produktów dostępnych w sklepach. Dodatkowo, lokale tej klasy szczególnie dbają o odpowiednie warunki przechowywania ryb i owoców morza. Nie mogą sobie pozwolić na zatrucia i brak świeżości.

Brak różnorodności i profesjonalnych dodatków

W domu zwykle ograniczamy się do kilku podstawowych składników: ogórka, awokado, łososia czy tuńczyka. Tymczasem profesjonalne restauracje sushi oferują znacznie bogatszy wybór – od owoców morza, przez egzotyczne warzywa, aż po autorskie sosy i marynaty. Dzięki temu każde zamówienie staje się prawdziwą kulinarną podróżą.

W miejscach takich jak Sushi Zushi Żurawia można spróbować unikatowych kompozycji, które łączą tradycję z nowoczesnością na światowym poziomie. W domowej kuchni osiągnięcie takiego efektu jest praktycznie niemożliwe – nie tylko ze względu na dostępność produktów, ale też brak doświadczenia w ich odpowiednim łączeniu smaków, faktur i barw. Jedzenie sushi to nie tylko smak, to cała kultura zamknięta w nori.

Marnowanie produktów i wysoki koszt przygotowania

Przygotowanie domowego sushi może wydawać się dużą oszczędnością. Tymczasem może być z tym różnie. Aby zwinąć rolki, trzeba zaopatrzyć się w dużo dobrej jakości składników: wodorosty nori, ryż do sushi, ocet ryżowy lub specjalna mieszanka do ryżu, świeże ryby lub owoce morza, warzywa oraz wiele dodatków.

Składniki do sushi najczęściej sprzedawane są w większych opakowaniach. Niestety, najczęściej nie jesteśmy w stanie ich wszystkich wykorzystać. Właśnie dlatego produkty się marnują – wiele z nich traci świeżość po kilku dniach. Znacznie bardziej opłacalny wydaje się więc np. zestaw sushi, zamówiony z profesjonalnej restauracji. Możesz zamówić dokładnie taką ilość rolek, jaka będzie ci potrzebna, co zminimalizuje ryzyko wyrzucania resztek. W dodatku jakość sushi będzie lepsza niż tego, które amatorsko przygotujemy w domu.

Technika zwijania sushi nie jest prosta…

Może się wydawać, że zawijanie ryżu z dodatkami jest proste. Jednak, przygotowanie profesjonalnych rolek wymaga dużej wprawy i doświadczenia. Sam ryż do sushi powinien zostać odpowiednio przygotowany i doprawiony, aby jego smak i konsystencja były właściwe. Jeśli wyjdzie za suchy, nie będzie się kleić. Z kolei zbyt wilgotny straci na teksturze.

Sushi masterzy latami szkolą się, aby opanować sztukę zwijania sushi do perfekcji. Przygotowywanie ich w domu niestety często kończy się rozpadaniem przy krojeniu. Rolki zwinięte „po domowemu” zwykle kształtem nie przypominają też tych profesjonalnych. To kolejny powód, dla którego lepszym rozwiązaniem może okazać się wizyta w restauracji sushi w Warszawie.

Jakość, której nie da się odtworzyć w domu

Sushi to nie tylko smaczny i zdrowy posiłek, ale też sposób podania, estetyka i atmosfera. O taki efekt ciężko w domowej kuchni. Nawet jeśli kupisz dobrej jakości produkty i poświęcisz mnóstwo czasu na przygotowanie rolek, nigdy nie będzie tak jak w profesjonalnej restauracji. Każdy składnik w takich miejscach jest starannie skomponowany w rolce przez sushi masterów, a detale dopieszczane do perfekcji.

Warto zatem postawić na doświadczenie profesjonalistów. Jedzenie sushi powinno być doświadczeniem zarówno smakowym, jak i wizualnym. Taką jakość posiłku trudno osiągnąć w “czterech kątach”. Na szczęście dzięki miejscom, takim jak japońska restauracja Sushi Zushi, masz pewność, że spędzisz niesamowity czas na degustowaniu sushi premium.